575

Sürekli elektrikler gittiğinden netbook alalım onların şarjı uzun gidiyor diye çıktık Asus UL50v alıp döndük. Benim böyle bir modelden haberim yoktu. Zaten inceleme namına da çok az Türkçe içerik var. Asıl olayı 12 saat bekleme süresi vaat etmesi ancak daha tam yüklenip gözlemleyemesem de ilk seferinde 8 saate yakın kullandım ki bu netbooklardan bile daha iyi pil performansı demek oluyor. İşlemcisi güçlü değil tabi ki ama 720p videoları takılmadan oynatabiliyor, 1080p’lerde ise takılmalar, seste kaymalar oluyor ki 720p yeterken buna ne gerek var? Ekran kartı da çok güçlü değildir sanıyordum ama Oblivion’u neredeyse tüm değerler açıkken 20Fps üstünde çalıştırabildi ancak haliyle pil ömrü çabuk azaldı. Gerçi o kadar ağır oyun oynamam be. Aslında hoşuma giden daha bir sürü ince ayrıntısı, özelliği var ama merak eden aşağıdaki incelemeye bakabilir.

Sonuçta çok oyun oynamam, nette gezinirim, film izlerim, word’de çalışırım diyen insana tam gidecek bir notebook. Genel olarak diz üstülere bakınca hepsi 2 küsür Ghz işlemcili, gereksiz güçte ekran kartlı modeller. Yukarıda saydıklarımı yapacak bir insan için bunların bu kadar yüksek olması gerekli değil üstelik gereksiz yere pil ömrünü törpüleyip, ısınıp bacak yakıyorlar. Zaten ısı demek yavaşlık demek, daha fazla güç tüketimi demek. Şöyle düşünün mesela, sadece ev-iş arası bazen de çarşıya çıkmak için araba alacaksınız, gidip parkı kolay, küçük, az yakan bir tane almak yerine aman iyi olsun güçlü olsun diye büyük motorlu, çok yakan, ağır bir jip almak gibi mantıksız bir şey bu. Yalnız ben Media Markt’dan aldım, 20 tane getirtmişler ve son 2 üründen birisiydi bu, bulmak zor olabilir.

Elektrik gidince modemi de çalıştırabilmek için baya araştırma yaptım. Yahu millet sanki bu dertten hiç muzdarip değil gibi pek şikayet eden de yok. Lan laptop’un çalışsa bile internetsiz ne işine yarıyor ki? Neyse, ben o kadar araştırdım ettim birkaç çözüm buldum ama babam sanki hiç uğraşmamışım gibi benim dediklerimi boş verip gitti kesintisiz güç kaynağı aldı. O da sesi kesilebilen modellerden değilmiş, 10 saniyede bir ötüp duruyor. Çok saçma lan, “sağane toynaam istediğim kadar kullanırım ne ötüyon” demek de olmuyor, garanti yüzünden söküp atamıyorum da. Geçen gün elektrik gitti hemen kullandım bunları. Notebook zaten sadece nette gezinirsen 8 saatten fazla dayanıyor. Güç kaynağı da 9Ah olduğundan modemi teoride 15 saat idare etmesi lazım. Pili falan eskidi desen hadi 12 saat olsun. Yarısında da notebook’un pilini çıkarıp bağlasan ikisi bir 3 saat daha gider herhalde.

Ayrıca daha kapsamlı inceleme için buraya, notebook’un kendisi için buraya bakınız.

4 Yorum: