808

3 gün önce yazdım sanıyorum 1 hafta olmuş son yazının ardından. Çok da aşırı bişey yapmadım gibi geliyor ama aslında tüm fotoğrafları çekip düzenlemek bile yeteri kadar büyük. Ürünlerin isim şemasına da karar verdim. Site içindeki küçük şeyleri düzelttim vs derken hiçbir şey yapamaz hale geldim.

Yine o kollardaki uyuşmalar falan gelmeye başladı çünkü ürün açıklamaları, anasayfa düzeni vs gibi konularda ne yapacağımı hayal edemiyorum. Hakkında yazısı bile yazamadım. İnsanlar ürünlere bakar hmm güzel der ama birebir etkileşimi bu tarz açıklama yazılarında kurarsın ve benim bu konuda hiç bir fikirim yok. Tamamen teknik açıklamak da istemiyorum. Hadi bunları geç daha işin uzak mesafeli satış sözleşmesi vs gibi yönleri var. Ne yapacağımı bilmediğim için erteleyip duruyorum.

Bunlar bir yana sosyal medyaya da hala bir şey eklemedim. Çünkü onlara da ne yazacağımı nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum.
Fak det şit.

807

Siteyi bitirmek için 15 Ağaustosu son tarih olarak belirlediğimi bile unuttum. Tezgahı kurduktan sonra üstünde iyileştirmeler yaptım yaklaşık 1 günümü aldı. Ancak özellikle mevcut üretim akışına yeni tornayı nasıl entegre ederim, hangi kalemle nasıl çalışabilirim gibi şeyleri çözmek daha çok zamanımı aldı. Sonunda bir oturuşta bir yüzüğü ne kadar sürede yapabiliyorum diye test yaptım. 3,5 saat çıktı ancak ortalaması 3 saat olur sanıyorum. Fotoğrafını da çekeyim diye aynı gün baya uğraştım onun da akışını oluşturdum. Şu anki üretim ve çekim akışı sonucunda içime sinen sonuçlar çıkıyor.

Her ne kadar direk satışa başlayıp bu mükemmele getirme aşamasını satışa devam ederken yapmam gerekse de sanırım biraz kendime ama  özellikle ürüne güvensizlikten bu kadar uzattım. Sonuçta kendim o kadar para verip aldığım "el yapımı" bir yüzüğün böyle kalitesiz çıkmasını istemezdim.

Şimdi ürün modellerini belirleyip, mevcut yüzüklerin fotoğraflarını çekip siteye yoğunlaşıyorum.

806

Nihayet torna aldım. En baştan almalıydım geç bile kaldım. Hep ayrı bir çalışma masam olsun istiyordum. Tüm malzemelerini aldım, 1 gün boyunca uğraşıp tam istediğim gibi çalışma ortamı kurdum. Sadece bu ikisini yapmak bile aşırı rahatlattı. Sıra diğerlerinde.

805

Şimdi, bundan sonra yapmam gerekenleri burada sıralayıp, bitirdikçe üstlerini çiziyorum!


  1. Torna satın al.
  2. Tezgah kur
  3. Ürünler
    1. 10 adet yüzük modeli belirle ve üret.(3 tane kaldı)
    2. Yüzüklerin fotoğraflarını çek, düzenle, hazır hale getir. (Hazır olanlar yüklendi)
    3. Ürünlerin isimleri olacak mı? Olmayacaksa başlıklar nasıl olacak belirle.
  4. Shopier'e ürünleri yeni fotoğraflarla birlikte ekle.
  5. Sitenin tüm eksiklerini bitir
    1. Anasayfasındaki Slidera konulacak görsel bul ve yazısını hazırla
    2. Hakkında sayfalarını hazırla, gerekirse alakalı fotoğraf çek.
    3. inlay konumları ve genişlik seçeneklerini belirten çizimler hazırla.
    4. Ürün sayfalarında
      1. kargo, iade gibi konuları anlatan yazıları hazırla.
      2. tüm ürünlerin açıklamalarını hazırla
      3. yüzük namarasının nasıl ölçüleceğini anlatan yazıyı hazırla.
    5. Siteyi baştan gözden geçir, satışa hazır olduğundan emin ol!
  6. Sosyal medya
    1. Sosyal medyalara özel dış mekan veya model çekimi yap
    2. Sosyal medyalarda ürünleri paylaş.

804

Şimdi neler oldu kendime özetlemek istiyorum. Nisanın ortasında askerden döndüm, döner dönmez hastalandım 1 hafta evden çıkamadım hiçbirşey yapamadım. Evden çıkamamak baya moralimi çökertti ve katlarnarak büyüdü, iyileştikten sonra da evden çıkmak istemedim. Yalandan kpss'ye girdim. Hadi artık yüzük yapıp satmaya başlıyorum dedim ve çalışmaya başladım. Ancak Haziranın başında Paypal Türkiyeden çekildi ve yüzükleri yapsam bile birincil ödeme alma seçeneğim ortadan kalktı, bu daha çok moralimi bozdu.

Haziran boyunca ara ara çalışmaya devam ettim sanırım. Bir yandan da ödeme alma yöntemlerini araştırıyorum tabi. GoShopier'i buldum tamam bununla devam edicem dedim. Başka bir site üstünden satış yapma seçeneğini bir süre ertelediğim için site kurayım dedim. Her halükarda kuracaktım zaten.

Elimdeki ürünlerin fotoğraflarını çekeyim hemen dedim. Yakın plandan hepsi bok gibi gözüküyormuş onu farkettim. Ya da ben çok mükemmeliyetçiyim ondan öyle geldi. Tamam yeniden yapayım hepsini daha da özenerek dedim. Bu arada site üstüne çalışmaya başladım ancak zaten hafif depresifken bir de sitede karşıma çıkan zorluklar iyice bunalttı beni.

Karşıma çıkan her zorlukta bu sıkıntıların fiziksel etkilerini de hissetmeye başladım. Belki daha önceden de böyle sıkıntılıyken oluyordu ancak artık daha net fark edebiliyorum. Mesela can sıkan bir engelle mi karşılaştım, direk kollarımda uyuşma başlıyor, yaptığım işin üstüne gitmem gerektiğini bilmeme rağmen o an bırakıp oyalanmaya başlıyorum ve belki 1 hafta sonra tekrar o işe başlıyorum.

İşte böyle böyle tam 2 ay geçti. Bu süre içinde belki de yapacağım işin tutup tutmayacağını görmüş olacak başka alanlara yönelecektim. Ancak hala pes etmiş değilim. Buraya bunları yazmamın nedeni de bu. Yaptığım ve yapacağım işleri buraya yazarak kendimi motive edebileceğimi hissettim. Hem bu blogumun da yüzüne bakmış olurum biraz, özlüyorum burayı.